Historie Světlovanu a vznik jeho dětského souboru Světlovánek

27.09.2016 12:14

V roce 1951 byl v Bojkovicích vytvořen Slovácký krůžek, který měl za úkol propagovat tance a staré zvyky veřejnosti, ale kvůli nedorozumění se rozpadl. Vznik Světlovanu z Bojkovic se proto datuje až od roku 1953 a patří mezi nejstarší folklorní soubory v České republice. Po krátké odmlce v činnosti došlo koncem roku 1972 k znovuobnovení Světlovanu v Bojkovicích. Této iniciativy se ujala parta nadšenců, z nichž někteří působí ve Světlovanu dodnes jako členové. Začali obcházet bývalé členy a požádali o pomoc i pana učitele Pavlíka, který přislíbil zajištění muziky. Tehdejší ředitel Závodního klubu Zeveta, pan Páleníček, pod který dlouhé roky Světlovan patřil, oslovil paní Jarmilu Uherkovou, aby se ujala nácviku. Následovalo velmi úspěšné období Světlovanu. Kromě Jarmily Uherkové se Světlovanem spolupracovali další významné osobnosti jako byl pan Jan Miroslav Krist a pan Karel Pavlištík, čestný občan města Bojkovice. 

Z důvodu přípravy nového dorostu pro dospělý soubor založil Světlovan v roce 1976 dětský soubor Světlovánek. Iniciátorkou jeho založení a první vedoucí byla paní Ladislava Pavlíková. Poprvé vystoupil Světlovánek dne 12. 11. 1977 v programu „Světlovan a Světlovánek tančí“.  Následovalo mnoho dalších společných vystoupení. Dalšími vedoucími ve Světlovánku se v jeho začátcích stala Miroslava Formánková – Králíková, Hana Jehličková – Šmigurová, Věra Petirová – Navrátilová a Božena Minaříková. 

V listopadu 1980, kdy se veřejnost a příznivci folkloru rozloučili na poslední cestě s manželi Pavlíkovými, se vedení ujala Božena Minaříková. Po krátkém odmlčení soubor znovu vedla Božena Minaříková s Helenou Křivdovou, později Hana Slezáková. 

Koncem 80. let došlo opět ke krátkému odmlčení Světlovánku. Vedoucí cimbálové muziky Jaroslava Pavlíka, pan Jiří Špirit, oslovil v roce 1991 paní učitelku Luďku Pavlíkovou, aby provedla nový nábor a ujala se vedení. Postupně se k ní přidala Jitka Maštalířová, Marie Maňasová a krátce Eva Dolinová. 

Až do roku 1996 fungoval Světlovan se všemi svými složkami (dětským souborem Světlovánek i cimbálovou muzikou) pod Závodním klubem Zeveta Bojkovice. Vzhledem k tomu, že Závodní klub Zeveta byl předán městu Bojkovice, Světlovan přišel o svého „mecenáše“ , a proto se musel, jako  v tu dobu i jiné folklorní soubory, zaregistrovat u Ministerstva vnitra jako samostatné občanské sdružení.  Byl to nutný krok, aby mohl dále pokračovat ve své činnosti a jako již samostatný právní subjekt mohl žádat na svou činnost dotace. 

Kvůli dlouhodobým neshodám a sporům ve vedení Světlovánku odešla v květnu 2003 vedoucí Luďka Pavlíková. Následně zbývajícími vedoucími Světlovánku byla  iniciována registrace Světlovánku jako samostatného občanského sdružení. Stále to ale byl dětský soubor, který měl vazbu na svého zakladatele – soubor Světlovan – a činnost měla pokračovat nadále tak, jak byla v roce 1976 nastavena a vždy zamýšlena, tzn. vychovávat děti a mládež pro dospělý soubor Světlovan.

Světlovánek tedy vystupoval od června 2003 jako samostatný subjekt, ale v jeho činnosti se nic nezměnilo. I nadále spolupracoval se svým zakladatelem Světlovanem a  děti v 15 letech přecházely do dospělého souboru.  Ve vedení Světlovánku zůstala Jitka Maštalířová a Marie Maňasová. Později se stali vedoucími Světlovánku, vedle tanečnice Světlovanu Jitky Maštalířové, i další jeho tanečníci a to Dagmar Peřestá a Bohumír Gottfried. 

Důkazem toho, že spolupráce obou souborů i nadále pokračovala tak, jak tomu bylo při jeho založení, jsou pokračující společné pořady jako například: 25. 10. 2003 – vystoupení Světlovánku na 50. výročí Světlovanu, vystoupení Světlovanu na prvních ročnících dětského festivalu Světlovský bál, 13. 8. 2007 vystoupení Světlovanu a Světlovánku v profilovém pořadu ve skanzenu ve Strážnici atd. 

Světlovan je generační soubor, čímž si po již více jak 60. let udržuje svoji jedinečnost ve folklorním světě a je za to uznáván, protože stále udržuje tzv. čistý folklor. Poslední větší skupina mládežníků ze Světlovánku přišla do Světlovanu na podzim roku 2006. Vedením souboru byli přivítáni a ihned zapojováni do nácviku. První velké společné vystoupení bylo již dne 10. 2. 2007 ve skanzenu v Rožnově pod Radhoštěm v pořadu Masopust se zvykovým pásmem Komenský fašank, kde byli zapojeni skutečně všichni tanečníci.  Později někteří mladí tanečníci Světlovan opustili. Ti, kteří zůstali, vystupovali další rok dne 28. 11. 2008 se samostatným tanečním číslem na 55. výročí Světlovanu. Vedoucí Světlovánku však postupně stáhli mladé tanečníky zpět do Světlovánku a začali zakládat mládežnický soubor.  V tomto období nastal problém s uvolňováním mladých nástupců pro dospělý soubor Světlovan. 

Světlovan i nadále usiloval o nápravu a snažil se obnovit činnost Světlovánku tak, jak tomu v historii vždy bylo. V roce 2012 začala nejstarší složka Světlovánku používat název „Mladý Světlovan“. Proběhlo jednání mezi vedením Světlovanu a Světlovánku. Světlovan opět projevil zájem a nabídnul mladým tanečníkům možnost působení celé mladé složky pod Světlovanem i s tímto názvem. Avšak vedení Světlovánku tuto nabídku odmítlo. 

Snahy o opětovné sloučení obou složek a fungování tak, jak tomu bylo dříve se datují až do jara 2014. Ještě na podzim 2013 vystupoval Světlovánek společně se Světlovanem v pořadu věnovaném k 60. výročí založení Světlovanu. Ve svatebním pásmu Galiáš uvolnili současní mladí členové Světlovanu místo mladým členům Světlovánku s tím, že všichni Světlovani doufali, že se při nácviku šedesátky přece jenom vzájemné vztahy propojí a Světlovan/Světlovánek bude i nadále fungovat (bez ohledu na právní subjektivitu) jako jeden celek. Bohužel, Světlovanem nabídnutá spolupráce po 60. výročí nebyla vedením Světlovánku opět akceptována. Na jaře 2014 byl v Pitíně uspořádán první Jiříkovský bál, který byl současně tzv. „Dozvuky“ šedesátky, což byla odměna a poděkování s občerstvením pro všechny účinkující v pořadu k 60.výročí Světlovanu. Akce se zúčastnila pouze muzika Bojkovjan, taneční složka Světlovánku pozvání zprostředkovaně přes jejich vedení odmítla. Naopak se Světlovánek od jara 2014 začal oficiálně prezentovat tím, že založil i dospělou složku. Tímto krokem dal Světlovanu jasně na vědomí, že si chce jít dále svou vlastní cestou.  Snaha o opětovné společné fungování jak tomu historicky vždy bylo, se bohužel ukázala jako nemožná. Vzhledem k přetržení vazby Světlovan/Světlovánek a nutnosti výchovy následovníků, se Světlovan rozhodl založit od podzimu roku 2014 nové dětské soubory v okolních obcích.

V současné době má Světlovan fungující dětský soubor Pitíňánek v Pitíně a Dřinky v Šumicích. Přesto se Světlovan neustále vrací k odkazu zakladatelů manželů Pavlíkových, kterým byl věnovaný i loňský ročník folklorního festivalu Setkání pod Světlovem. Marná snaha o pokračování v odkazu zakladatelů Světlovánku a stále sílící tlaky z Bojkovic, že Světlovan nemá dostatek místních členů, byla důvodem, že se Světlovan rozhodl obnovit svoji dětskou složku i v Bojkovicích a dát jí i původní název Světlovánek. Proto si ochránil vlastní majetek, a to jak ochrannou známku Světlovan, tak  i ochrannou známku Světlovánek, která mu - – stejně jako samotný dětský soubor tohoto názvu - vždy historicky patřila.

 

Folklorní soubor SVĚTLOVAN, z.s.

Bojkovice dne 6. září 2016

 

 

Zpět