Tisková zpráva Folklorního souboru Světlovan ve věci ochranné známky Světlovánek

27.09.2016 12:17

„Světlovánek patří historicky ke Světlovanu a registrace ochranné známky neznamená nic jiného než snahu ochránit vlastní majetek.“

Světlovan byl založen již v roce 1953, znovuobnoven v roce 1972 a patří k nejstarším souborům na Moravě. Tím, že se stále jedná o generační soubor, si více jak 60 let udržuje svoji jedinečnost ve folklorním světě a je za to uznáván, protože stále udržuje čistý folklor. Ne nadarmo získal dvakrát nejvyšší folklorní ocenění Laureát MFF Strážnice.

Z důvodu přípravy nového dorostu pro dospělý soubor si Světlovan v roce 1976 založil dětský soubor Světlovánek. Iniciátorem založení dětského souboru byla Ladislava Pavlíková. 

Až do roku 1996 fungoval Světlovan se všemi svými složkami (dětským souborem Světlovánek i cimbálovou muzikou) pod Závodním klubem Zeveta Bojkovice. Vzhledem k tomu, že Závodní klub Zeveta byl předán městu Bojkovice, Světlovan  se musel zaregistrovat u Ministerstva vnitra jako samostatné občanské sdružení, aby mohl žádat o dotace a pokračovat ve své činnosti.

Tehdejšími vedoucími Světlovánku, Jitkou Maštalířovou a Marií Maňasovou, byla v roce 2003 iniciována registrace Světlovánku jako samostatného občanského sdružení. Stále to ale byl dětský soubor, který měl vazbu na svého zakladatele – soubor Světlovan – a činnost měla pokračovat nadále tak, jak byla v roce 1976 nastavena a vždy zamýšlena, tzn. vychovávat děti a mládež pro dospělý soubor Světlovan.

Zpočátku to fungovalo bez problémů. Světlovánek se Světlovanem i nadále spolupracoval. Poslední noví členové ze Světlovánku přišli do Světlovanu na podzim 2006. Vedoucí Světlovánku však postupně stáhli mladé tanečníky zpět do Světlovánku a začali zakládat mládežnický soubor.  V tomto období nastal problém s uvolňováním mladých nástupců pro dospělý soubor Světlovan.

Světlovan ale stále věnoval úsilí tomu, aby se vše vrátilo do starých kolejí. Světlovánek vystoupil společně se Světlovanem na podzim 2013 v programu k 60. výročí Světlovanu. Bohužel, na jaře 2014 již nepřijali tanečníci Světlovánku pozvání na „DOZVUKY“ 60. výročí, které bylo poděkováním pro všechny účinkující. Naopak se začali prezentovat nově vzniklou dospělou složkou. Marná snaha Světlovanu o opětovné fungování tak, jak tomu bylo dříve, selhala. Světlovan se proto rozhodl založit si od podzimu 2014 svoje vlastní dětské soubory v okolních obcích a nyní si chce znovu obnovit dětskou složku i v Bojkovicích, která k němu vždy historicky patřila a dát jí i původní název Světlovánek. K tomuto kroku přistupuje i z toho důvodu, že jsou na Světlovan vyvíjeny stále sílící tlaky, že v Bojkovicích nevychovává mládež a nemá dostatek členů z Bojkovic. Proto si ochránil vlastní majetek, a to jak ochrannou známku Světlovan, tak  i ochrannou známku Světlovánek, která mu – stejně jako samotný dětský soubor tohoto názvu - vždy historicky patřila.

Světlovan nikomu nic nebere (kroje, nástroje, peníze nebo jiný majetek). Světlovan ale potřebuje své nástupce a řídí se také odkazem manželů Pavlíkových, kteří stáli v roce 1976 u zrodu Světlovánku. Světlovánek má možnost se k celé situaci do 30. září 2016 vyjádřit a Světlovan očekává možné návrhy řešení z jejich strany. 

Folklorní soubor SVĚTLOVAN

 

Bojkovice dne 6. září 2016

Zpět